Avaleht / Valdkonnapõhised juhendmaterjalid / Toitlustusettevõtted ja baarid / Nahaärritajad

Nahaärritajad

Viimati uuendatud: 22.10.2012


Nahk kaitseb meid kahjulike välismõjude eest. Kui nahk puutub sageli kokku kahjustavate ainetega, kaitsev rasvakiht kaob ja nahk ei jõua enam ise ennast parandada, tungivad näiteks allergiat tekitavad ained kergemini läbi naha. On ka kemikaale, millel on võime tungida läbi kõigi nahakihtide ja tekitada ekseemi. Ekseem väljendub selles, et nahk muutub kuivaks, punaseks ja sügelevaks. Sellele võivad tekkida väiksed vesivillid või vesitsevad lõhed.

Selgitage välja võimalikud probleemid

Hinnates, kas töö võib kahjustada nahka, peate läbi mõtlema, kas puutute kokku nahka kahjustavate ainetega ja kas töötate kinnastega.

Märg töö
Kui töötate veekindlate kaitsekinnastega või niiskete kätega rohkem kui 1/4 tööajast (u kaks tundi päevas), siis on tegemist märja tööga. Suur osa tööga seotud ekseemidest on põhjustatud kinnastega töötamisest.

Nahka kahjustavad toiduained
Naha jaoks kõige kahjulikumad toiduained on tomatid, krevetid ja hapud marinaadid, kuid ekseemi võivad tekitada ka lihamahlad, teatud kalad ja mullased köögiviljad.

Nahka kahjustavad tooted
Nahka võivad kahjustada nõudepesuvahendid ja puhastusvahendid, näiteks ahjupuhastusvahendid.
 
Kontrollige, kas kemikaalid, mida kasutate, kuuluvad ohuklassi „Ärritav” või „Sööbiv” või kas ohutuskaardil (turustaja kasutusjuhendis) on teavet selle kohta, et toode võib tekitada allergiat, mõjuda ärritavalt või söövitada.
 
Nahaärritust võivad põhjustada ka muud ained peale nende, mis on märgistatud kui „Sööbiv” või „Ärritav”. Probleeme võivad tekitada ka ained, mis on märgistatud kui „Tervistkahjustav”, ning ka ilma ohumärgistuseta ained.

Probleemide lahendamine

Riskianalüüsi koostades peate kaardistama ja hindama nahakahjustuste riski.

Ükskõik, kas nahaärrituse põhjuseks on töö niiskes keskkonnas või allergiat tekitavate ainetega, tuleb kokkupuudet ärritajatega võimalikult palju piirata. Kõigepealt tuleb uurida, kas nahka ärritavad ained ja protsessid on võimalik asendada ohutute või vähem ohtlikega.
 
Kandke alati kindaid, kui töötate tomatite, märgade toiduainete, mereandide, lihamahlade, hapude marinaadide ja mullaste köögiviljadega.

Kui töötate kinnastega, tuleb pöörata erilist tähelepanu järgmisele.
 
Terved, puhtad ja kuivad kindad
On tähtis, et sobivad kaitsekindad oleksid töötajaile kättesaadavad ja neid kasutataks õigesti. See tähendab, et kindad peavad olema terved, puhtad ja kuivad, et töötaja ei kannaks neid kauem, kui hädavajalik, ja kasutaksite puuvillast aluskindaid.

Puudrita kindad
Kui peate kasutama latekskindaid, peavad need olema ilma puudrita. Sageli saate nende asemel kasutada sünteetilisest kummist kindaid.

Kasutage külma vett
Käsi tuleb pesta jaheda veega ja korralikult kuivatada, kellad ja sõrmused tuleb töö ajaks ära võtta. Puhkepauside ajal ja töö lõppedes tuleb kätele kanda rasvast kreemi. Pidage meeles, et kreem ei asenda kindaid. Kui käed ei ole märjad või silmnähtavalt mustad, võite käte vee ja seebiga pesemise asemel kasutada alkoholil põhinevat desinfitseerimisvahendit.

Lisateave nahaärrituste kohta 

Valik materjalidest, mis käsitlevad tööd ohtlike kemikaalidega ja materjalidega ning piirnorme on koondatud tööelu portaali keemiliste ohutegurite teemalehele.

Külastusi 2804, sellel kuul 2804

Võta ühendust

Teksti suurus

Reavahe suurus

Kontrastsus

Ligipääsetavusest

Tooelu.ee loomisel on peetud silmas, et siin avaldatav info oleks kättesaadav ja kasutatav võimalikult paljudele inimestele.

Loe lisaks